borstkanker en kinderwens

Borstkanker is in 5-10% van de gevallen erfelijk. Een meisje is dan al bij de geboorte draagster van een genverandering (mutatie) in al haar cellen. Hierdoor heeft zij een sterk verhoogd risico om ooit in haar leven borst- of eierstokkanker te krijgen.
Een erfelijke vorm van borstkanker is wordt vermoed wanneer er sprake is van borstkanker op relatief jonge leeftijd, borstkanker bij meerdere familieleden en borstkanker in beide borsten. Ook het voorkomen van bepaalde andere vormen van kanker in de familie kan wijzen op een erfelijke vorm. Dit geldt met name voor eierstokkanker.

De behandelend arts kan u desgewenst verwijzen naar een erfelijkheidsdeskundige (klinisch geneticus) om de mogelijkheid van erfelijkheidsonderzoek te bespreken. Als dit onderzoek plaatsvindt, duurt de uitslag ervan meestal nog enkele maanden.
Mocht blijken dat er een erfelijke vorm van borstkanker aanwezig is, dan zal ieder kind van een ouder die zelf mutatiedra­ger is, een kans van 50% hebben om ook drager te zijn van dezelfde genverandering.

Vrouwen en hun partners kunnen uiteraard zelf beslissen hoe zij met deze eventuele nieuwe informatie omgaan bij de overweging om zwanger te willen worden. Vanuit de afdeling Klinische Genetica kan ook psychosociale ondersteuning worden aangeboden bij de keuzes waar men voor komt te staan.

Een relatief nieuwe mogelijkheid voor onderzoek rond de zwangerschap is embryoselectie. Hierbij worden na een ivf-behandeling ontstane embryo's onderzocht op de aanwezigheid van de genverandering. Alleen embryo's zonder de genverandering komen voor terugplaatsing in aanmerking. Vrouwen uit families met erfelijk borst-/eierstokkanker kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor embryoselectie.