borstkanker en kinderwens

De behandeling van borstkanker die u gaat krijgen is mogelijk schadelijk voor uw vruchtbaarheid. Wellicht komt u hiermee voor de lastige keuze te staan om wel of geen vruchtbaarheidssparende ingreep te ondergaan. Als u nu geen vruchtbaarheidssparende ingreep wilt of kunt ondergaan, wacht u af of zwangerschap in de toekomst mogelijk is. Als u wel een vruchtbaarheidssparende ingreep wilt ondergaan zal deze in de meeste gevallen op korte termijn plaatsvinden.

De informatie over vruchtbaarheidssparende ingrepen heeft u kunnen lezen onder de blauwe knop “wat kan ik nu doen om toch kinderen te krijgen”. Het nemen van een beslissing is vaak niet eenvoudig; zeker omdat zoveel andere zaken uw aandacht vragen. De volgende twee onderdelen kunnen u helpen bij het nemen van de beslissing:

1. Wat vind ik belangrijk?
Op de volgende pagina's worden de drie mogelijkheden gepresenteerd die u voorafgaand aan uw behandeling van borstkanker kunt overwegen (géén vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, het invriezen van embryo's (IVF) en het invriezen van eierstokweefsel). Bij elk van de drie mogelijkheden wordt een aantal gevolgen van die keuze weegegeven. Aan u wordt gevraagd aan te geven in welke mate u deze gevolgen als een voor- of een nadeel ziet. Vervolgens worden uw antwoorden geordend in een overzicht. Dit overzicht is niet bedoeld als advies maar geeft u wellicht een idee in hoeverre deze optie bij u past. Wij hopen dat u uw overwegingen hiermee goed op een rijtje krijgt en dat het nemen van een beslissing makkelijker wordt.

2. Vragen voor uw arts
In het gesprek met uw arts is het belangrijk alle vragen te stellen die u heeft over vruchtbaarheid en over de mogelijkheden tot het vervullen van een kinderwens. We hebben alvast een aantal vragen voor u op een rij gezet.