borstkanker en kinderwens

Naast chemotherapie of hormonale behandelingen worden vrouwen met borstkanker meestal ook op een andere manier behandeld. Hiernaast leest u meer over deze behandelingen.

Borstoperatie                                                                                                                                                                De voortplantingsorganen lopen geen risico tijdens de borstoperatie. Er is dus geen nadelige invloed op de vruchtbaarheid door een borstoperatie. Voor meer informatie over borstoperaties, klik hier.

Bestraling (radiotherapie)
Na een borstoperatie volgt soms bestraling om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen. Het gebied dat wordt bestraald, beperkt zich meestal tot de borst en soms de lymfeklieren in de oksel. Aangezien de baarmoeder en de eierstokken niet in het te bestralen gebied liggen, is bestraling van de borst en lymfeklieren niet schadelijk voor de vruchtbaarheid.

Immunotherapie                                                                                               Immunotherapie (bijvoorbeeld het middel trastuzumab (Herceptin®)) zorgt ervoor dat eiwitten op de tumorcel, die zorgen voor celgroei, worden geblokkeerd. De tumorcel kan hierdoor minder snel groeien en is gevoeliger voor chemotherapie. Daarom wordt trastuzumab vaak in combinatie met chemotherapie gegeven.

Invloed op de vruchtbaarheid
Er wordt aangenomen dat immunotherapie geen directe invloed heeft op de vruchtbaarheid. Het is nog onvoldoende bekend welke invloed het heeft bij gebruik tijdens zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden zwanger te worden tijdens de behandeling met trastuzumab. Dit middel wordt vaak één tot twee jaar gebruikt, waardoor een vrouw pas later kan proberen zwanger te worden. Door de toename van de leeftijd neemt de kans op een spontane zwangerschap af (zie ook leeftijd en zwangerschap). voor meer informatie over immunotherapie, klik hier.  

Nieuwe behandelingen
In de zoektocht naar betere behandelingen voor kanker worden steeds nieuwe medicijnen ontwikkeld. Het effect van deze nieuwe behandelingen op de vruchtbaarheid is tot op heden nog niet onderzocht.