Schema Voor Puppy-opnames. Hondenvaccins En Wanneer Ze Te Krijgen?

Schema Voor Puppy-opnames. Vaccins En Wanneer Ze Te Krijgen?

Hoewel het een plezierige taak is, brengt de zorg voor een puppy veel verantwoordelijkheid met zich mee. Als verzorger van een puppy help je mee de toekomst van de hond vorm te geven. Je moet goed gedrag belonen, ongewenste acties corrigeren, de puppy socialiseren en voldoende kansen bieden om de puppy bloot te stellen aan onbevreesde nieuwe ervaringen. Een van die ervaringen moet een bezoek aan de dierenarts zijn, waar elke puppy regelmatig heen gaat voor een aantal puppy-entingen. In het eerste jaar van hun leven hebben puppy’s talloze afspraken nodig om geïmmuniseerd te worden ter verdediging tegen potentieel dodelijke infectieziekten die voorkomen kunnen worden.

Vaccinatieschema Voor Puppy’s

Het is van cruciaal belang om de puppy-opnamen te timen. Bij de geboorte wordt een puppy beschermd door de moeders antistoffen. Ze kunnen interfereren met vaccins en helpen voorkomen dat zich ziekten bij de puppy ontwikkelen. De antistoffen laten vaccinaties niet toe om de individuele immuunrespons van de puppy te versterken. De bescherming van de moeder neemt geleidelijk af, dus puppy’s krijgen een reeks vaccinaties waardoor hun immuunsysteem de voortdurend afnemende bescherming kan afbreken.

Het vaccinatieschema voor puppy’s moet van kracht zijn tussen zes en acht weken nadat uw metgezel naar huis is gebracht. Zorg ervoor dat u alle medische gegevens hebt van elke puppy die u adopteert of koopt. Dit zal uw dierenarts helpen de datum en dosis van de volgende vaccins te bepalen. De dierenarts zal dan een injectieschema aanbevelen. Dit kan worden aangepast aan uw levensstijl. Verschillende plannen bieden verschillende risico’s op bepaalde ziekten op basis van uw woonplaats of reis.

Nummers Variëren

Het vaccinatieschema varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende variabelen. Elke puppy heeft een unieke en onvoorspelbare immunologische geschiedenis. Een puppy onder de hoede van een verantwoorde fokker heeft mogelijk een enkele combinatievaccinatie nodig om de voordelen van immunisatie te hebben. Een asielpuppy kan zeven combinatievaccins nodig hebben om volledig beschermd te zijn. Als u de ongelijkheid begrijpt, kunt u zich voorbereiden om uw jonge metgezel te beschermen tegen gevaarlijke blootstelling aan een aantal zeer besmettelijke ziekten. Deze herhalingen zijn omdat het bijna onmogelijk is om te voorspellen wanneer het immuunsysteem van uw puppy op de vaccins zal reageren.

Een Immuunsysteem In Training

Het toedienen van vaccins aan een puppy is als een interne reeks trainingslessen. Het immuunsysteem moet ziekte-antigenen leren herkennen en een immuunrespons tegen hen aanwakkeren. Het moet die antigenen kunnen herkennen en vernietigen wanneer de puppy ze tegenkomt. Een puppy die de volledige reeks vaccinaties heeft gekregen, met tijd voor het immuunsysteem om antilichamen tegen die ziekte-antigenen te vormen, wordt beschouwd als geïmmuniseerd of beschermd tegen die ziekten.

Kernvaccins En Niet-kernvaccins

Alle puppy’s en honden moeten kernvaccins krijgen. Niet-kernvaccins worden echter gegeven afhankelijk van uw levensstijl, uw woonplaats en de locaties waar u naartoe reist. De eerste omvat het rabiësvaccin, samen met een DHP/DAP-combinatie, wat staat voor Distemper Adenovirus-2, Hepatitis of Hepatitis. Die laatste vaccins zijn onder bepaalde omstandigheden van belang. Niet alle honden hebben ze nodig. Para-influenza is een van deze vaccins. Het kan worden gegeven met DHP, DHP of leptospirose. Deze combinatie kan ook de kern DHP, Bordetella, DHPP, Bordetella en de ziekte van Lyme omvatten. De ziekte van Lyme heeft eerst een reeks van twee vaccins nodig, gevolgd door elk jaar boosters.

Typisch Vaccinatieschema Voor Puppy’s

De eerste vaccinatie voor DHP wordt ontvangen op de leeftijd van zes tot acht weken. De tweede, ook voor DHP, zou met negen tot elf weken gegeven worden. De derde, dezelfde, zou tussen de 12 en 15 weken oud volgen. Een vierde DHP zou worden gegeven bij 16 tot 20 weken. Een jaar oude puppy’s kunnen een booster DHP krijgen, of twaalf maanden na de laatste puppy-injectie. Puppy’s die bijzonder sociaal en actief zijn in dagkampen, hondenparken, pensions, trimsalons en hondenshows, moeten Bordetella-, para-influenza- en hondengriepprikken krijgen. Uw dierenarts kan Lyme- en Leptospirose-vaccins aanbevelen in gebieden waar deze ziekten hoogtij vieren.

Vaccinaties Voor Puppy’s Voltooien

Uw puppy zal volledig geïmmuniseerd worden verklaard tegen kernziekten na voltooiing van de basisvaccinaties op de leeftijd van 18 weken of iets ouder. Deze vaccins beschermen tegen hondenziekte, parvovirus en hepatitis, de meest voorkomende en problematische ziekten. Als u in het verleden puppy’s heeft grootgebracht, moet u er rekening mee houden dat puppyvaccins tot voor kort als voltooid werden beschouwd op de leeftijd van 16 weken toen de laatste kerninjecties werden gegeven. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat puppy’s het laatste parvovirusvaccin moeten krijgen als ze 18 weken oud zijn. Baby’s jonger dan 12 weken mogen geen hondsdolheid krijgen.

Voorkomen Dat Uw Puppy In De Laatste Fase Wordt Gevaccineerd

Het is moeilijk om te weten waar de grens moet worden getrokken bij het opvoeden van een puppy die niet is ingeënt. Uit onderzoek is gebleken dat puppy’s in deze leeftijdsgroep veel sociale ontwikkeling doormaken. U moet uw puppy aan zoveel mogelijk mensen, plaatsen, honden en dieren voorstellen om hem goed te socialiseren met andere honden. Een goed gesocialiseerde puppy kan zijn hele leven nieuwe ervaringen opdoen. Maar om uw puppy veilig te houden, mag u de pup niet met zijn poten de grond laten raken buiten uw eigen huis en tuin. Daarom worden omheinde tuinen of onzichtbare hondenhekken ten zeerste aanbevolen voor eigenaren van gezelschapsdieren. Parvovirus komt ongelooflijk vaak voor en racet door hondenpopulaties als een lopend vuurtje. Parvovirus verspreidt zich door besmette ontlasting te snuiven en te likken. Puppy’s verkennen de wereld via hun muilkorven.

Je kunt je puppy meenemen naar de huizen of tuinen van je vrienden als ze volledig zijn ingeënt, of een deken meenemen naar het park zodat je hond veilig is. Zorg ervoor dat de instructeur voorzorgsmaatregelen heeft genomen als je naar puppy-socialisatielessen of trainingslessen gaat. Deze omvatten een vereiste voor vaccinatierecords, het weigeren van puppy’s met tekenen van ziekte en apparatuur die gereed is om ongevallen snel op te ruimen met voldoende antibacteriële oplossingen.

Waar Beschermen Vaccins Tegen?

Het is belangrijk om de redenen te kennen voor vaccinaties die aan puppy’s worden gegeven. Dit zijn de ziektes die vaccins kunnen helpen voorkomen voor uw puppy.

Bordetella Bronchiseptica

Dit is een zeer besmettelijke bacteriële ziekte waarvan de symptomen kinkhoest, hoesten, braken en soms toevallen en overlijden omvatten. Bordetella pneumoniae is de belangrijkste oorzaak van kennelhoest. Er zijn neussprays en injectables die kunnen worden gebruikt om vaccins toe te dienen. Vaak hebben hondenopvang, groepstrainingen en pensionkennels een bewijs van deze vaccinatie nodig.

Hondenziekte

Een ziekte die de luchtwegen, het zenuwstelsel en de gastro-intestinale of GI-systemen van hoektanden, stinkdieren, wasberen en andere dieren treft, hondenziekte bij honden is ernstig en uiterst besmettelijk. Het verspreidt zich door blootstelling via de lucht wanneer een besmet dier hoest of niest. Het virus kan ook worden overgedragen via gedeeld water, voedselbakken en apparatuur. Symptomen van hondenziekte zijn afscheiding uit de neus en ogen, hoesten, koorts, braken, toevallen, diarree, verlamming en spiertrekkingen. Het is vaak dodelijk. Er is geen remedie voor hondenziekte.

Hepatitis Bij Honden

Besmettelijke leverziekte bij honden is een virale infectie die zeer besmettelijk is. Het tast de nieren, lever en longen van aangetaste honden aan. Het is een ziekte die de lever aantast en niet gerelateerd is aan hepatitis bij de mens. Deze ziekte veroorzaakt lichte koorts, verstopping van de slijmvliezen en maagvergroting, braken, geelzucht, pijn op de plaats waar de lever zich bevindt. Veel honden zijn in staat om deze ziekte in zijn milde vorm te overwinnen, maar hondenhepatitis kan op zijn ergst dodelijk zijn. Hoewel dierenartsen de symptomen kunnen behandelen, is er geen remedie.

Para-influenza Bij Honden

Dit respiratoire virus staat ook bekend als CPIV en is een van de meest voorkomende ziekteverwekkers bij honden. Hoesten bij honden staat ook bekend als infectieuze tracheobronchitis, wat de technische naam is voor hondengriep. De symptomen van luchtwegaandoeningen kunnen lijken op hondeninfluenza. Deze virussen zijn echter niet hetzelfde en vereisen verschillende vaccins om uw puppy te beschermen.

Coronavirus

Kennelhoest

Deze ziekte wordt ook wel infectieuze tracheobronchitis genoemd. Het komt doordat de bovenste luchtwegen geïnfecteerd raken en kan worden veroorzaakt door virale, bacteriële of andere infecties. Deze omvatten Bordetella en para-influenza bij honden. Vaak gaat kennelhoest gepaard met meerdere gelijktijdige infecties. De ziekte is vaak mild. U zult horen dat uw hond last heeft van droge, harde hoestbuien. Uw hond kan kokhalzen, kokhalzen en zijn eetlust verliezen. Zelden kan een zaak dodelijk zijn. De snelle verspreiding van de ziekte is te wijten aan honden die dicht bij elkaar worden gehouden, zoals in kennels.

Leptospirose

Ongebruikelijk in vergelijking met de meeste van deze lijsten ziekten, Leptospirose is bacterieel van aard. Het kan dodelijk zijn bij honden. De bacterie komt over de hele wereld voor in bodem en water. Leptospirose is een zoönotische infectie die zich van het ene dier op het andere kan verspreiden. De symptomen zijn onder meer ernstige diarree, koorts, misselijkheid, braken, diarree en extreme zwakte. Hoe eerder de getroffen pup antibiotica krijgt, hoe beter.

Ziekte Van Lyme

De ziekte van Lyme is een aandoening waarbij patiënten met de ziekte van Lyme huiduitslag krijgen die eruitziet als een schot in de roos. Dit nuttige teken komt echter niet voor bij honden. Borreliose, algemeen bekend als de ziekte van Lyme, is een door teken overgedragen infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door spirocheten, een bacterietype. Honden die met een teek zijn besmet, lopen vaak mank, hebben gezwollen lymfeklieren, koorts en gebrek aan eetlust. Indien onbehandeld, kan de ziekte het hart, de gewrichten en de nieren aantasten, evenals het neurologische systeem. Antibiotica kunnen heel nuttig zijn als de ziekte snel wordt gediagnosticeerd, hoewel een terugval de getroffen hond maanden en jaren na de oorspronkelijke infectie kan treffen.

Parvovirus

Over het algemeen afgekort tot Parvo, is dit virus zeer besmettelijk. Het kan alle honden treffen. Het is echter het gevaarlijkst voor puppy’s jonger dan vier maanden en honden die niet zijn ingeënt. Het kan ernstige, vaak dodelijke, diarree, braken, misselijkheid, braken en zelfs bloederige diarree veroorzaken. Het kan binnen twee tot drie dagen snelle uitdroging en de dood veroorzaken.

Parvo is geen remedie.

Hondsdolheid

Waarschijnlijk de bekendste ziekte op deze lijst, hondsdolheid is viraal en treft het centrale zenuwstelsel. U kunt bij uw hond last krijgen van hoofdpijn, angst, verlamming en angst. Over het algemeen geeft een beet van een hondsdol dier deze door aan een nieuw dier of een nieuwe persoon. Om overlijden te voorkomen, moet de behandeling binnen 24 uur worden gegeven.

Veel Gestelde Vragen

Welke Injecties Hebben Puppy’s Nodig En Wanneer?

Artsen raden aan om de eerste vaccins tegen parvovirus en hondenziekte tussen zes en acht weken toe te dienen. Bordetella kan desgewenst gebruikt worden. Tussen 10 en 12 weken wordt de eerste combinatie DHPP injectie geadviseerd; deze vaccineert tegen hondenziekte, hepatitis of adenovirus, para-influenza en parvovirus. Indien nodig kunt u uw puppy ook inentingen geven tegen de ziekte van Lyme, Leptospirose en Bordetella. Tussen 16 en 18 weken moet de tweede DHPP-injectie worden gegeven en moet hondsdolheid worden gegeven. Dan, tussen 12 en 16 maanden oud, is een nieuwe reeks DHPP- en hondsdolheidsschoten nodig. Een tweede DHPP wordt elke één tot twee jaar aanbevolen, en elke één tot drie jaar een rabiësvaccinatie.

Hoeveel Schoten Hebben Puppy’s Nodig?

In het eerste jaar hebben puppy’s 4 sets opnamen nodig als ze worden gegeven zoals hierboven geadviseerd.

Hoeveel Shots Hebben Puppy’s Nodig Voordat Ze Naar Buiten Gaan?

Puppy’s moeten de tijd geven om de eerste DHPP-vaccinatie van kracht te laten worden voordat ze buiten uw tuin met hun poot de grond raken.

Hoe Laat Geef Je Puppy’s?

Puppy’s krijgen injecties met zes tot acht weken, met 10 tot 12 weken en met 16 tot 18 weken. Dit wordt gevolgd door een laatste DHPP en rabiës-injectie op 12 tot 16 maanden. DHPP en hondsdolheid shots volgen met tussenpozen gedurende het leven van de hond.